Problemy analityczne związane a badaniem postępu reakcji lipolizy tłuszczów ogrzewanych - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Problemy analityczne związane a badaniem postępu reakcji lipolizy tłuszczów ogrzewanych

Abstrakt

Określano postęp enzymatycznej hydrolizy ogrzewanych i nie ogrzewanych olejów (olej rzepakowy i oleje oliwkowe). W tym celu badano ilość kwasów tłuszczowych uwalnianych z triacylogliceroli w procesie enzymatycznej hydrolizy. Porównywano trzy metody: miareczkową, HPSEC i metodę wagową. Stwierdzono, że w przypadku olejów nie ogrzewanych porównywalne wyniki dawały zarówno metoda wagowa, jak i HPSEC. Metoda ta informowała jednocześnie o podatności spolimeryzowanych triacylogliceroli na enzymatyczną hydrolizę. Najmniej dokładną i dającą zawyżone wyniki okazała się metoda miareczkowa.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
TŁUSZCZE JADALNE nr 41, strony 246 - 254,
ISSN: 0371-9227
Język:
polski
Rok wydania:
2006
Opis bibliograficzny:
Hazuka Z., Ledóchowska E., Nowosadko I.: Problemy analityczne związane a badaniem postępu reakcji lipolizy tłuszczów ogrzewanych// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 41., nr. nr 3/4 (2006), s.246-254
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 24 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi