Abstrakt
Określano postęp enzymatycznej hydrolizy ogrzewanych i nie ogrzewanych olejów (olej rzepakowy i oleje oliwkowe). W tym celu badano ilość kwasów tłuszczowych uwalnianych z triacylogliceroli w procesie enzymatycznej hydrolizy. Porównywano trzy metody: miareczkową, HPSEC i metodę wagową. Stwierdzono, że w przypadku olejów nie ogrzewanych porównywalne wyniki dawały zarówno metoda wagowa, jak i HPSEC. Metoda ta informowała jednocześnie o podatności spolimeryzowanych triacylogliceroli na enzymatyczną hydrolizę. Najmniej dokładną i dającą zawyżone wyniki okazała się metoda miareczkowa.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
TŁUSZCZE JADALNE
nr 41,
strony 246 - 254,
ISSN: 0371-9227 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Hazuka Z., Ledóchowska E., Nowosadko I.: Problemy analityczne związane a badaniem postępu reakcji lipolizy tłuszczów ogrzewanych// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 41., nr. nr 3/4 (2006), s.246-254
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 127 razy