Problemy analityczne związane a badaniem postępu reakcji lipolizy tłuszczów ogrzewanych - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Problemy analityczne związane a badaniem postępu reakcji lipolizy tłuszczów ogrzewanych

Abstract

Określano postęp enzymatycznej hydrolizy ogrzewanych i nie ogrzewanych olejów (olej rzepakowy i oleje oliwkowe). W tym celu badano ilość kwasów tłuszczowych uwalnianych z triacylogliceroli w procesie enzymatycznej hydrolizy. Porównywano trzy metody: miareczkową, HPSEC i metodę wagową. Stwierdzono, że w przypadku olejów nie ogrzewanych porównywalne wyniki dawały zarówno metoda wagowa, jak i HPSEC. Metoda ta informowała jednocześnie o podatności spolimeryzowanych triacylogliceroli na enzymatyczną hydrolizę. Najmniej dokładną i dającą zawyżone wyniki okazała się metoda miareczkowa.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
TŁUSZCZE JADALNE no. 41, pages 246 - 254,
ISSN: 0371-9227
Language:
Polish
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Hazuka Z., Ledóchowska E., Nowosadko I.: Problemy analityczne związane a badaniem postępu reakcji lipolizy tłuszczów ogrzewanych// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 41., nr. nr 3/4 (2006), s.246-254
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 127 times

Recommended for you

Meta Tags