Abstract
Wybrane próbki tłuszczów stosowanych do głębokiego smażenia w punktach gastronomicznych poddawano lipolizie in vitro w obecności lipazy trzustkowej. Tłuszcze te charakteryzowały się zróżnicowaną zawartością frakcji polarnej i spolimeryzowanych triacylogliceroli (TAG). Przebieg lipolizy kontrolowano metodą HPSEC. Stwierdzono, że tłuszcze ogrzewane ulegają lipolizie znacznie trudniej niż olej świeży. Najtrudniej ulegają lipolizie polimery TAG i dimery TAG.
Author (1)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Hazuka Z.: Hydroliza enzymatyczna wybranych prób tłuszczów smażalniczych w obecności lipazy// //Bromat. Chem. Toksykol. - Vol. 37, (**2005) Supl., s. 111-116 : 3 tab. - Bibliogr. 13 poz. - ISSN 0365-9445Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne ''Żywność, Żywienie - nowe wyzwania'', Białystok, 23-24 czerwca 2005. -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 390 times