Enzymatyczna acydoliza jako metoda otrzymywania niskokalorycznych strukturyzowanych lipidów. Enzymatic acydolysis as a method for obtaining low-calorie structured lipids. - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Enzymatyczna acydoliza jako metoda otrzymywania niskokalorycznych strukturyzowanych lipidów. Enzymatic acydolysis as a method for obtaining low-calorie structured lipids.

Abstract

Badano stopień wbudowania się kwasów tłuszczowych krótko- i średniołańcuchowych C6 - C10 oraz kwasu behenowego C22 w TAG oleju rzepakowego, na drodze enzymatycznej acydolizy. Stwierdzono, że przy zachowaniu tych samych stosunków molowych oleju do kwasu 1:5, najmniej wbudowało się kwasu kapronowego C6 (9,9%) a najwięcej kwasu kaprynowego D10 (27,2%). Kwasy te wbudowały sie głównie w pozycje zewnętrzne sn-1,3 TAG a tylko niewielkie ich ilości zajmowały pozycję sn-2 TAG. Otrzymane triacyloglicerole były tłuszczami ciekłymi w temp. powyżej 0 st.C. Jedynie strukturyzowane lipidy zawierające kwas behenowy były stałe i topiły się w temp. około 30 st.C.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language:
Polish
Publication year:
2004
Bibliographic description:
Ledóchowska E., Ostrach-Grzybowska E.: Enzymatyczna acydoliza jako metoda otrzymywania niskokalorycznych strukturyzowanych lipidów. Enzymatic acydolysis as a method for obtaining low-calorie structured lipids.// / : , 2004,
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 171 times

Recommended for you

Meta Tags