Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas kaprylowy na drodze enzymatycznej acydolizy
Abstract
Badano wpływ wybranych parametrów enzymatycznej acydolizy na ilość wbudowanego kwasu kaprylowego w cząsteczki riacylogliceroli oleju rzepakowego. Zmieniano stosunki molowe reagentów: czas reakcji oraz środowisko reakcji. Stwierdzono,że najkorzystniejsze warunki wbudowywaniania się tego kwasu w cząsteczki TAG były przy następujących parametrach: zawartość wody w peparacie enzymatycznym Lipozyme RM IM - 10% ; stosunek molowy oleju do kwasu 1:3 i 1:4 ; heksan ; czas reakcji - 6 godz.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
TŁUSZCZE JADALNE
no. 41,
pages 161 - 167,
ISSN: 0371-9227 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Ledóchowska E., Krystian K.: Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas kaprylowy na drodze enzymatycznej acydolizy// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 41., nr. nr 1/2 (2006), s.161-167
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 143 times