Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas kaprylowy na drodze enzymatycznej acydolizy - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas kaprylowy na drodze enzymatycznej acydolizy

Abstract

Badano wpływ wybranych parametrów enzymatycznej acydolizy na ilość wbudowanego kwasu kaprylowego w cząsteczki riacylogliceroli oleju rzepakowego. Zmieniano stosunki molowe reagentów: czas reakcji oraz środowisko reakcji. Stwierdzono,że najkorzystniejsze warunki wbudowywaniania się tego kwasu w cząsteczki TAG były przy następujących parametrach: zawartość wody w peparacie enzymatycznym Lipozyme RM IM - 10% ; stosunek molowy oleju do kwasu 1:3 i 1:4 ; heksan ; czas reakcji - 6 godz.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
TŁUSZCZE JADALNE no. 41, pages 161 - 167,
ISSN: 0371-9227
Language:
Polish
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Ledóchowska E., Krystian K.: Otrzymywanie strukturyzowanych lipidów wzbogaconych w kwas kaprylowy na drodze enzymatycznej acydolizy// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 41., nr. nr 1/2 (2006), s.161-167
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 143 times

Recommended for you

Meta Tags