Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
Abstract
Przedmiotem badań były ekstrakty uzyskane zarówno z egzotycznych owoców z terenu Tajlandii (durian, snake fruit, mangosteen) jak i owoców ''konwencjonalnych'' (mango, kiwi, awokado) w celu porównania zawartości związków bioaktywnych i aktywności przeciwutleniającej.Wyniki badań prowadzonych zarówno in vitro jak i in vivo mogą być wykorzystane przy opracowywaniu diety. W trakcie badań in vitro wykorzystano testy do określania potencjału przeciwutleniającego (ABTS, DPPH, FRAP, CUPRAC) w próbkach ekstraktów wodnych, metanolowych, acetonowych i heksanowych oraz technikę spektroskopową (FT-IR) i trójwymiarową fluorymetrię (3D-FL).Wyniki badań in vivo (na szczurach) wskazują, że dodatek owoców egzotycznych do diety ma korzystny wpływ na profil lipidowy oraz aktywność przeciwutleniającą u szczurów karmionych dietą bogatą w cholesterol.
Authors (10)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
no. 44,
pages 2222 - 2232,
ISSN: 0963-9969 - Language:
- English
- Publication year:
- 2011
- Bibliographic description:
- Gorinstein S., Poovarodom S., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Vearasilp S., Haruenkit R., Ruamsuke P., Katrich E., Tashma Z.: Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies// FOOD RESEARCH INTERNATIONAL. -Vol. 44, nr. iss. 7 (2011), s.2222-2232
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 124 times
Recommended for you
Characteristics of blond and red star ruby jaffa graefruits (citrus paradisi):results of the studies in vitro, in vivo and on patients suffering from atherosclerosis
- Y. Park,
- A. Caspi,
- I. Libman
- + 8 authors
Influence of two cultivars of persimmon on atherosclerosis indices in rats fed cholesterol-containing diets: investigation in vitro and in vivo
- S. Gorinstein,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 authors
Comparative characterisation of durian, mango and avocado
- S. Poovarodom,
- R. Haruenkit,
- S. Vearasilip
- + 7 authors
Badania właściwości przeciwutleniających związków pochodzących z najczęściej spożywanych owoców i warzyw
- A. Śmiechowska,
- B. Kusznierewicz,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 authors