Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies

Abstract

Przedmiotem badań były ekstrakty uzyskane zarówno z egzotycznych owoców z terenu Tajlandii (durian, snake fruit, mangosteen) jak i owoców ''konwencjonalnych'' (mango, kiwi, awokado) w celu porównania zawartości związków bioaktywnych i aktywności przeciwutleniającej.Wyniki badań prowadzonych zarówno in vitro jak i in vivo mogą być wykorzystane przy opracowywaniu diety. W trakcie badań in vitro wykorzystano testy do określania potencjału przeciwutleniającego (ABTS, DPPH, FRAP, CUPRAC) w próbkach ekstraktów wodnych, metanolowych, acetonowych i heksanowych oraz technikę spektroskopową (FT-IR) i trójwymiarową fluorymetrię (3D-FL).Wyniki badań in vivo (na szczurach) wskazują, że dodatek owoców egzotycznych do diety ma korzystny wpływ na profil lipidowy oraz aktywność przeciwutleniającą u szczurów karmionych dietą bogatą w cholesterol.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL no. 44, pages 2222 - 2232,
ISSN: 0963-9969
Language:
English
Publication year:
2011
Bibliographic description:
Gorinstein S., Poovarodom S., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Vearasilp S., Haruenkit R., Ruamsuke P., Katrich E., Tashma Z.: Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies// FOOD RESEARCH INTERNATIONAL. -Vol. 44, nr. iss. 7 (2011), s.2222-2232
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 119 times

Recommended for you

Meta Tags