Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies

Abstrakt

Przedmiotem badań były ekstrakty uzyskane zarówno z egzotycznych owoców z terenu Tajlandii (durian, snake fruit, mangosteen) jak i owoców ''konwencjonalnych'' (mango, kiwi, awokado) w celu porównania zawartości związków bioaktywnych i aktywności przeciwutleniającej.Wyniki badań prowadzonych zarówno in vitro jak i in vivo mogą być wykorzystane przy opracowywaniu diety. W trakcie badań in vitro wykorzystano testy do określania potencjału przeciwutleniającego (ABTS, DPPH, FRAP, CUPRAC) w próbkach ekstraktów wodnych, metanolowych, acetonowych i heksanowych oraz technikę spektroskopową (FT-IR) i trójwymiarową fluorymetrię (3D-FL).Wyniki badań in vivo (na szczurach) wskazują, że dodatek owoców egzotycznych do diety ma korzystny wpływ na profil lipidowy oraz aktywność przeciwutleniającą u szczurów karmionych dietą bogatą w cholesterol.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL nr 44, strony 2222 - 2232,
ISSN: 0963-9969
Język:
angielski
Rok wydania:
2011
Opis bibliograficzny:
Gorinstein S., Poovarodom S., Leontowicz H., Leontowicz M., Namieśnik J., Vearasilp S., Haruenkit R., Ruamsuke P., Katrich E., Tashma Z.: Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies// FOOD RESEARCH INTERNATIONAL. -Vol. 44, nr. iss. 7 (2011), s.2222-2232
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 120 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi