Comparative characterisation of durian, mango and avocado - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Comparative characterisation of durian, mango and avocado

Abstrakt

Celem przeprowadzonych badan była ocena właściwości odżywczych i bioaktywnych stosunkowo mało znanych egzotycznych owoców duriana i ich porównanie z parametrami charakteryzującymi powszechnie znane owoce mango i gruszki adwokackiej. W badaniach wykorzystano takie techniki jak HPLC, trójwymiarowa fluorescencja (3D-FL), testy oparte na zastosowaniu rodników (ABTS i DPPH) oraz zaawansowane techniki chemometryczne. na podstawie uzyskanych wyników pomiarów można stwierdzić, że wszystkie trzy rodzaje owoców mają podobne właściwości odżywcze i bioaktywne. na tej podstawie można zalecać stosowanie owoców duriana jako składnik diety w walce z chorobami dietozależnymi.

Cytowania

  • 3 8

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 4 7

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY nr 45, strony 921 - 929,
ISSN: 0950-5423
Język:
angielski
Rok wydania:
2010
Opis bibliograficzny:
Poovarodom S., Haruenkit R., Vearasilip S., Namieśnik J., Cvikrova M., Martincova O., Ezra A., Suhaj M., Ruamsuke P., Gorinstein S.: Comparative characterisation of durian, mango and avocado// INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 45, nr. iss. 5 (2010), s.921-929
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1111/j.1365-2621.2010.02227.x
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 123 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi