Abstrakt
Celem przeprowadzonych badan była ocena właściwości odżywczych i bioaktywnych stosunkowo mało znanych egzotycznych owoców duriana i ich porównanie z parametrami charakteryzującymi powszechnie znane owoce mango i gruszki adwokackiej. W badaniach wykorzystano takie techniki jak HPLC, trójwymiarowa fluorescencja (3D-FL), testy oparte na zastosowaniu rodników (ABTS i DPPH) oraz zaawansowane techniki chemometryczne. na podstawie uzyskanych wyników pomiarów można stwierdzić, że wszystkie trzy rodzaje owoców mają podobne właściwości odżywcze i bioaktywne. na tej podstawie można zalecać stosowanie owoców duriana jako składnik diety w walce z chorobami dietozależnymi.
Cytowania
-
3 8
CrossRef
-
0
Web of Science
-
4 7
Scopus
Autorzy (10)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
nr 45,
strony 921 - 929,
ISSN: 0950-5423 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Poovarodom S., Haruenkit R., Vearasilip S., Namieśnik J., Cvikrova M., Martincova O., Ezra A., Suhaj M., Ruamsuke P., Gorinstein S.: Comparative characterisation of durian, mango and avocado// INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 45, nr. iss. 5 (2010), s.921-929
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1111/j.1365-2621.2010.02227.x
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 126 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Some analytical assays for the determination of bioactivity of exotic fruits
- S. Gorinstein,
- R. Haruenkit,
- S. Poovarodom
- + 7 autorów
Antioxidant properties and bioactive constituents of some rare exotic thai fruits and comparison with conventional fruits. in vitro and in vivo studies
- S. Gorinstein,
- S. Poovarodom,
- H. Leontowicz
- + 7 autorów
Comparison of bioactive compounds, antioxidant and antiproliferative activities of Mon Thong durian during ripening
- R. Haruenkit,
- S. Poovarodom,
- S. Vearasilip
- + 7 autorów