Abstrakt
W pracy porównano właściwości przeciwutleniające i profil białek owoców kiwi poddanych działaniu etylenu i powietrza. Wysokie współczynniki korelacji między całkowitą zawartością fenoli i właściwościami przeciwutleniającymi uzyskano dla trzech metod określania właściwości przeciwutleniających: ABTS, TEAC i CUPRAC. W paśmie białek owoców kiwi rozdzielonych za pomocą elektroforezy stwierdzono różnice w paśmie siarczanu dodecylu sodu w próbkach poddawanych przez kilka dni działaniu etylenu i powietrza. Na podstawie uzyskanych wyników można stwierdzić, że etylen skraca proces dojrzewania owoców.
Cytowania
-
2 2 2
CrossRef
-
0
Web of Science
-
2 5 6
Scopus
Autorzy (9)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 107,
strony 640 - 648,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Park Y., Jung S., Kang S., Heo B., Arancibia-Avila P., Toledo F., Drzewiecki J., Namieśnik J., Gorinstein S.: Antioxidants and proteins in ethylene-treated kiwifruits// FOOD CHEMISTRY. -Vol. 107., nr. nr 2 (2008), s.640-648
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2007.08.070
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 135 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
In vitro studies of polyphenols, antioxidants and other dietary indices in kiwifruit (Actinidia deliciosa)
- Y. Park,
- S. Jung,
- S. Kang
- + 6 autorów
Comparison of the contents of bioactive compounds and the level of antioxidant activity in different kiwifruit cultivars
- Y. Park,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 6 autorów
Influence of two cultivars of persimmon on atherosclerosis indices in rats fed cholesterol-containing diets: investigation in vitro and in vivo
- S. Gorinstein,
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz
- + 7 autorów
Badania właściwości przeciwutleniających związków pochodzących z najczęściej spożywanych owoców i warzyw
- A. Śmiechowska,
- B. Kusznierewicz,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 autorów