Abstract
Woda ma niezwykle istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Jest ona m. in. istotnym uzupełnieniem diety w brakujące w makro- oraz mikroelementy. Zrozumienie potencjalnych pożytecznych i szkodliwych skutków ich wpływu staje się ważnym aspektem przy wyborze wody mineralnej. Znaczącą rolę w tej kwestii odgrywają regulacje prawne oraz wymagania, które są podstawą do klasyfikacji wód dostępnych na rynku. Stale rosnąca popularność wód butelkowanych sprawia, że niezwykle istotne staje się analizowanie nie tylko ich składu mineralnego, ale przede wszystkim zawartości ewentualnych zanieczyszczeń ze szczególnym uwzględnieniem związków organicznych. Wody butelkowane, w tym aspekcie, są szczególnym przypadkiem, ponieważ poza zanieczyszczeniami organicznymi pochodzącymi z środowiska istnieje możliwość zanieczyszczania jej wtórnie w skutek nieprawidłowych warunków transportu i przechowywania.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 42 - 47,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2010
- Bibliographic description:
- Diduch M., Polkowska Ż., Namieśnik J.: Badania jakości wód butelkowanych: wyzwania i problemy// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 4 (2010), s.42-47
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 120 times
Recommended for you
Kompletna dwuwymiarowa chromatografia gazowa-nowoczesne narzędzie analityczne. Cz II. Aparatura.
- M. Bielski,
- T. Gorecki,
- J. Namieśnik