Abstract
Przepuszczalność jelitowa jest przedmiotem badań od ponad dwóch dekad. Zbadano wpływ wielu chorób i schorzeń na działanie układu pokarmowego. Układ pokarmowy jest skomplikowanym systemem połączonych ze sobą narządów i spełnia różnorodne funkcje. Jedną z nich jest wchłanianie substancji odżywczych i wody z jelita cienkiego. Można wyróżnić dwie drogi, którymi są wchłanianie substancje odżywcze i woda: przez błonę komórkową i między komórkami. Nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelita cienkiego powodują poważne konsekwencje dla całego organizmu. Analiza właściwości i funkcji układu pokarmowego zainicjowała poszukiwanie nowych rozwiązań umożliwiających monitorowanie metabolizmu substancji dostarczanych wraz z pożywieniem do organizmu ludzkiego. Dużym zainteresowaniem w badaniach nad przepuszczalnością jelitową cieszy się wykorzystanie mieszaniny następujących cukrów pełniących rolę biomarkerów: mannitolu, laktulozy i sacharozy.Opracowano szereg procedur oznaczania cukrów w moczu, które wykorzystują różne techniki analityczne: chromatografię gazową, techniki spektrofotometryczne w połączeniu z technika enzymatyczną, elektroforezę kapilarną oraz wysokosprawną chromatografię cieczową (HPLC) na etapie oznaczeń końcowych.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 48 - 53,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2012
- Bibliographic description:
- Kubica P., Kot-Wasik A., Namieśnik J., Landowski P.: Badanie przepuszczalności jelitowej - nowatorskie narzędzie diagnozy wielu chorób// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 2 (2012), s.48-53
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 115 times
Recommended for you
Instrumental techniques used for assessment of food quality
- W. Wardencki,
- T. Chmiel,
- T. Dymerski
- + 1 authors