Abstrakt
Przepuszczalność jelitowa jest przedmiotem badań od ponad dwóch dekad. Zbadano wpływ wielu chorób i schorzeń na działanie układu pokarmowego. Układ pokarmowy jest skomplikowanym systemem połączonych ze sobą narządów i spełnia różnorodne funkcje. Jedną z nich jest wchłanianie substancji odżywczych i wody z jelita cienkiego. Można wyróżnić dwie drogi, którymi są wchłanianie substancje odżywcze i woda: przez błonę komórkową i między komórkami. Nieprawidłowości w funkcjonowaniu jelita cienkiego powodują poważne konsekwencje dla całego organizmu. Analiza właściwości i funkcji układu pokarmowego zainicjowała poszukiwanie nowych rozwiązań umożliwiających monitorowanie metabolizmu substancji dostarczanych wraz z pożywieniem do organizmu ludzkiego. Dużym zainteresowaniem w badaniach nad przepuszczalnością jelitową cieszy się wykorzystanie mieszaniny następujących cukrów pełniących rolę biomarkerów: mannitolu, laktulozy i sacharozy.Opracowano szereg procedur oznaczania cukrów w moczu, które wykorzystują różne techniki analityczne: chromatografię gazową, techniki spektrofotometryczne w połączeniu z technika enzymatyczną, elektroforezę kapilarną oraz wysokosprawną chromatografię cieczową (HPLC) na etapie oznaczeń końcowych.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 48 - 53,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2012
- Opis bibliograficzny:
- Kubica P., Kot-Wasik A., Namieśnik J., Landowski P.: Badanie przepuszczalności jelitowej - nowatorskie narzędzie diagnozy wielu chorób// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 2 (2012), s.48-53
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 115 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Instrumental techniques used for assessment of food quality
- W. Wardencki,
- T. Chmiel,
- T. Dymerski
- + 1 autorów