Badanie przebiegu enzymatycznej hydrolizy mieszaniny oleju rzepakowego i oleju kokosowego oraz produktów jej przeestryfikowania
Abstract
Porównywano przebieg enzymatycznej hydrolizy mieszaniny oleju rzepakowego i kokosowego oraz produktów otrzymanych w wyniku jej chemicznego i enzymatycznego przeestryfikowania. Hydroliza prowadzona była w obecności lipazy trzustkowej, w warunkach symulujących proces trawienia. Stwierdzono, że przebieg enzymatycznej hydrolizy był podobny dla wszystkich przebadanych prób, natomiast mieszanina wyjściowa ulegała hydrolizie szybciej niż produkty jej przeestryfikowania.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language:
- Polish
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Ledóchowska E., Baryczka R.: Badanie przebiegu enzymatycznej hydrolizy mieszaniny oleju rzepakowego i oleju kokosowego oraz produktów jej przeestryfikowania// . -., (2005),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 137 times