Badanie właściwości fizycznych olejów sojowego i rzepakowego uwodornionych na katalizatorach miedziowych i miedziowo-niklowych
Abstract
Badano zawartość fazy stałej oraz charakterystyki topnienia olejów sojowego i rzepakowego uwodornionych na różnych katalizatorach miedziowych oraz miedziowych promotorowanych niklem. Promotorowanie kontaktów miedziowych niklem ma na celu podwyższenie ich aktywności bez negatywnego wpływu na selektywność procesu. Zbadano wpływ stopnia uwodornienia oleju, rodzaju i stężenia katalizatora, temperatury procesu oraz zawartość niklu w katalizatorze na zawartość fazy stałej w tłuszczach uwodornionych oraz na przebieg ich topnienia.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
TŁUSZCZE JADALNE
no. 37,
pages 112 - 124,
ISSN: 0371-9227 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2002
- Bibliographic description:
- Pawłowicz R., Szukalska E.: Badanie właściwości fizycznych olejów sojowego i rzepakowego uwodornionych na katalizatorach miedziowych i miedziowo-niklowych// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 37., nr. 3-4 (2002), s.112-124
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 124 times