Badanie właściwości fizycznych olejów sojowego i rzepakowego uwodornionych na katalizatorach miedziowych i miedziowo-niklowych
Abstrakt
Badano zawartość fazy stałej oraz charakterystyki topnienia olejów sojowego i rzepakowego uwodornionych na różnych katalizatorach miedziowych oraz miedziowych promotorowanych niklem. Promotorowanie kontaktów miedziowych niklem ma na celu podwyższenie ich aktywności bez negatywnego wpływu na selektywność procesu. Zbadano wpływ stopnia uwodornienia oleju, rodzaju i stężenia katalizatora, temperatury procesu oraz zawartość niklu w katalizatorze na zawartość fazy stałej w tłuszczach uwodornionych oraz na przebieg ich topnienia.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
TŁUSZCZE JADALNE
nr 37,
strony 112 - 124,
ISSN: 0371-9227 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2002
- Opis bibliograficzny:
- Pawłowicz R., Szukalska E.: Badanie właściwości fizycznych olejów sojowego i rzepakowego uwodornionych na katalizatorach miedziowych i miedziowo-niklowych// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 37., nr. 3-4 (2002), s.112-124
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 126 razy