Właściwości fizyczne łoju wołowego. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Właściwości fizyczne łoju wołowego.

Abstrakt

Badano właściwości fizyczne trzech różnych próbek łoju wołowego, które różniły się składem kwasów tłuszczowych, a przez to również cechami fizycznymi. W badanych tłuszczach oznaczano zawartość fazy stałej metodą pNMR, oraz wyznaczano ich charakterystyki topnienia metodą DSC. Oznaczając zawartość fazy stałej w łoju stosowano różne temperatury i czasy termostatowania. Pomiary wykonywano metodą równoległą oraz szeregową. Tłuszcze przed wyznaczeniem charakterystyk topnienia termostatowano w sposób podobny jak przed oznaczeniem zawartości fazy stałej. Oznaczając zawartość fazy stałej stwierdzono, że łój należy poddawać temperowaniu. Po zastosowaniu tego procesu otrzymuje się wyższe zawartości fazy stałej. Charakterystyki topnienia pokazały, że silna przemiana egzotermiczna zachodzi w temperaturach 15-20C. Dlatego też temperowanie w 0oC wymaga znacznie dłuższego czasu niż temperowanie w 10C.

Autor (1)

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język:
polski
Rok wydania:
2004
Opis bibliograficzny:
Pawłowicz R.: Właściwości fizyczne łoju wołowego.// . -., (2004),
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 716 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi