Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym i uwodornionym olejem rzepakowym przy użyciu metod DSC i NMR.
Abstrakt
Badano właściwości fizyczne mieszanek łoju wołowego z uwodornionym i ciekłym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym, wykorzystując metodę skaningowej kalorymetrii różnicowej (DSC) oraz metodę pulsacyjnego NMR. Analizowane tłuszcze przed oznaczeniem zawartości fazy stałej termostatowano w różny sposób. Takie same etapy termostatowania zastosowano przed wyznaczeniem krzywych topnienia metodą DSC.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Aktywność konferencyjna
- Typ:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Tytuł wydania:
- XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych. strony 94 - 96
- Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Pawłowicz R.: Badanie mieszanek łoju wołowego z ciekłym i uwodornionym olejem rzepakowym przy użyciu metod DSC i NMR.// XI Międzynarodowa Konferencja Naukowa Postępy w technologii tłuszczów roślinnych./ Warszawa: Inst. Przem.Mięs. i Tłuszcz., 2003, s.94-96
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 107 razy