Abstrakt
Zbadano właściwości fizyczne mieszanek oleju palmowego z ciekłym lub uwodornionym olejem rzepakowym o różnym składzie procentowym. Zastosowano metodę pulsacyjnego NMR do oznaczenia zawartości fazy stałej, stosując różne metody termostatowania badanych tłuszczów przed analizą. Krzywe topnienia mieszanek tłuszczowych wyznaczono metodą DSC stosując etapy termostatowania analogiczne jak przed oznaczeniem fazy stałej. Zbadano wpływ czasu termostatowaniana charakterystykę topnienia.
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
TŁUSZCZE JADALNE
nr 38,
strony 128 - 139,
ISSN: 0371-9227 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2003
- Opis bibliograficzny:
- Pawłowicz R.: Właściwości fizyczne mieszanek tłuszczowych zawierających olej palmowy. // TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 38., nr. 3/4 (2003), s.128-139
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 335 razy