Abstract
W pracy przedstawiono informacje dotyczące porównania różnych rodzajów whisky i innych napojów alkoholowych, identyfikacji różnych rodzajów whisky, oceny jakości i potwierdzania autentyczności whisky. Ponadto w pracy omówiono różne techniki stosowane w analizie whisky, takie jak gazową i cieczową chromatografię z różnymi detektorami (FID, AED, UV-vis), nos elektroniczny, spektrometrię absorpcji atomowej i spektrometrię mas. Ponadto opisano stosowane w tych badaniach techniki chemometryczne , jak również wybrane techniki przygotowania próbek
Citations
-
6 5
CrossRef
-
0
Web of Science
-
7 0
Scopus
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE
no. 95,
edition 11,
pages 2159 - 2166,
ISSN: 0022-5142 - Language:
- English
- Publication year:
- 2015
- Bibliographic description:
- Wiśniewska P., Dymerski T., Wardencki W., Namieśnik J.: Chemical composition analysis and authentication of whisky// JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE. -Vol. 95, iss. 11 (2015), s.2159-2166
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1002/jsfa.6960
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 181 times
Recommended for you
POTENTIAL APPLICATIONS OF ELECTRONIC NOSE BASED ON ULTRA FAST GAS CHROMATOGRAPHY TO DISTINGUISH ALCOHOLIC BEVERAGES MADE OF GRAIN = POTENCJALNE MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA ELEKTRONICZNEGO NOSA OPARTEGO NA ULTRA SZYBKIEJ CHROMATOGRAFII GAZOWEJ DO ODRÓŻNIANIA NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH POCHODZENIA ZBOŻOWEGO
- P. Wiśniewska,
- M. Śliwińska,
- T. Dymerski
- + 2 authors
2014
Instrumental techniques used for assessment of food quality
- W. Wardencki,
- T. Chmiel,
- T. Dymerski
- + 1 authors
2009