Chemical composition analysis and authentication of whisky - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Chemical composition analysis and authentication of whisky

Abstract

W pracy przedstawiono informacje dotyczące porównania różnych rodzajów whisky i innych napojów alkoholowych, identyfikacji różnych rodzajów whisky, oceny jakości i potwierdzania autentyczności whisky. Ponadto w pracy omówiono różne techniki stosowane w analizie whisky, takie jak gazową i cieczową chromatografię z różnymi detektorami (FID, AED, UV-vis), nos elektroniczny, spektrometrię absorpcji atomowej i spektrometrię mas. Ponadto opisano stosowane w tych badaniach techniki chemometryczne , jak również wybrane techniki przygotowania próbek

Citations

  • 6 5

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 7 0

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE no. 95, edition 11, pages 2159 - 2166,
ISSN: 0022-5142
Language:
English
Publication year:
2015
Bibliographic description:
Wiśniewska P., Dymerski T., Wardencki W., Namieśnik J.: Chemical composition analysis and authentication of whisky// JOURNAL OF THE SCIENCE OF FOOD AND AGRICULTURE. -Vol. 95, iss. 11 (2015), s.2159-2166
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1002/jsfa.6960
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 181 times

Recommended for you

Meta Tags