Comparison of oxidative stability of different edible oils - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Comparison of oxidative stability of different edible oils

Abstract

Celem prezentowanych badań było porównanie stabilności oksydacyjnej olejów roślinnych z Polski, Finlandii i Hiszpanii. Na etapie przyspieszania utleniania zastosowano promieniowanie ultrafioletowe (UV). Po naświetlaniu olejów powstałe związki lotne ekstrahowano z fazy nadpowierzchniowej za pomocą techniki mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (HS-SPME) i analizowano z zastosowaniem chromatografu gazowego z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (GC/FID). Okres indukcji wyznaczono na podstawie stosunku stężeń heksanalu do 2-trans--nonenalu w badanych próbkach. Ostatnim etapem było porównanie uzyskanych wyników z okresami indukcji wyznaczonymi dla tych samych olejów metodą Rancimat i liczby nadtlenkowej. Podczas opracowywania metody określono optymalne parametry procesu ekstrakcji związkówlotnych i przeprowadzono elementy walidacji metody. Opisana metoda umożliwia wykrywanie produktów utleniania olejów roślinnych z zadowalającą precyzją i powtarzalnością.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 17 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Nauka Przyroda Technologie no. 3, pages 1 - 10,
ISSN: 1897-7820
Language:
English
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Gromadzka J., Wardencki W.: Comparison of oxidative stability of different edible oils// Nauka Przyroda Technologie. -Vol. 3., nr. iss. 4 (2009), s.1-10
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 124 times

Recommended for you

Meta Tags