Abstrakt
Celem prezentowanych badań było porównanie stabilności oksydacyjnej olejów roślinnych z Polski, Finlandii i Hiszpanii. Na etapie przyspieszania utleniania zastosowano promieniowanie ultrafioletowe (UV). Po naświetlaniu olejów powstałe związki lotne ekstrahowano z fazy nadpowierzchniowej za pomocą techniki mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (HS-SPME) i analizowano z zastosowaniem chromatografu gazowego z detektorem płomieniowo-jonizacyjnym (GC/FID). Okres indukcji wyznaczono na podstawie stosunku stężeń heksanalu do 2-trans--nonenalu w badanych próbkach. Ostatnim etapem było porównanie uzyskanych wyników z okresami indukcji wyznaczonymi dla tych samych olejów metodą Rancimat i liczby nadtlenkowej. Podczas opracowywania metody określono optymalne parametry procesu ekstrakcji związkówlotnych i przeprowadzono elementy walidacji metody. Opisana metoda umożliwia wykrywanie produktów utleniania olejów roślinnych z zadowalającą precyzją i powtarzalnością.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Nauka Przyroda Technologie
nr 3,
strony 1 - 10,
ISSN: 1897-7820 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Gromadzka J., Wardencki W.: Comparison of oxidative stability of different edible oils// Nauka Przyroda Technologie. -Vol. 3., nr. iss. 4 (2009), s.1-10
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 126 razy