Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review
Abstrakt
Prezentowana publikacja przeglądowa omawia aktualne podejście do oznaczania związków zawartych w olejach roślinnych. W ciągu ostatniej dekady zwraca się zdecydowanie większą uwagę na dietę uwzględniając oleje i tłuszcze jako źródła zdrowej energii. Jednym z głównych problemów związanych z tłuszczami są reakcje utleniania, których konsekwencją może być znaczne obniżenie wartości odżywczych olejów roślinnych. Publikacja przedstawia rozwój metod stosowanych do oznaczania różnych składników olejów roślinnych. Główny nacisk położono na metody umożliwiające ocenę stabilności oksydatywnejolejów roślinnych, ich czystość i pochodzenie geograficzne.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences
nr 61,
strony 33 - 43,
ISSN: 1230-0322 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2011
- Opis bibliograficzny:
- Gromadzka J., Wardencki W.: Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 61., nr. no 1 (2011), s.33-43
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 155 razy