CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices
Abstract
Zbadano wpływ soków z kapusty na poziom ekspresji genu CYP19 w nietumorogennych komórkach nabłonka gruczołu mlekowego MCF10A kodującego enzym aromatazę uczestniczący w biosyntezie estrogenów i w związku z tym wpływający na zagrożenie rakiem piersi. Soki z kapusty oraz bioaktywne związki w nich występujące stosowane w niskich dawkach obniżały poziom ekspresji tego genu, a zatem miały działanie chemoprewencyjne. Wyższe dawki zarowno soków jak i izolowanych związków stymulowały ekspresję genu CYP19 sugerując, że ich stosowanie w postaci suplementów diety może niekorzystnie wpływać na zagrożenie estrogeno-zależnymi nowotworami.
Authors (5)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
- Published in:
-
Acta Biochimica Polonica
no. 56,
ISSN: 0001-527X - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Licznerska B., Szaefer H., Krajka-Kuźniak V., Bartoszek-Pączkowska A., Bear-Dubowska W.: CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 56., nr. suppl. 3 (2009),
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 112 times
Recommended for you
Modulation of mRNA and protein levels of CYP1A1, 1A2, and 1B1 in nontumorigenic breast epithelial cells (MCF10A) by cabbage juice and its active components
- B. Licznerska,
- H. Szaefer,
- A. Bartoszek-Pączkowska
- + 1 authors
The effect of cabbage juice and it's active components on the protein level and expression of CYP19 in MCF-7 breast cancer cells
- H. Szaefer,
- B. Licznerska,
- V. Krajka-Kuźniak
- + 2 authors