CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices - Publication - Bridge of Knowledge

Search

CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices

Abstract

Zbadano wpływ soków z kapusty na poziom ekspresji genu CYP19 w nietumorogennych komórkach nabłonka gruczołu mlekowego MCF10A kodującego enzym aromatazę uczestniczący w biosyntezie estrogenów i w związku z tym wpływający na zagrożenie rakiem piersi. Soki z kapusty oraz bioaktywne związki w nich występujące stosowane w niskich dawkach obniżały poziom ekspresji tego genu, a zatem miały działanie chemoprewencyjne. Wyższe dawki zarowno soków jak i izolowanych związków stymulowały ekspresję genu CYP19 sugerując, że ich stosowanie w postaci suplementów diety może niekorzystnie wpływać na zagrożenie estrogeno-zależnymi nowotworami.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie indeksowanym TR Master Journal List
Published in:
Acta Biochimica Polonica no. 56,
ISSN: 0001-527X
Language:
English
Publication year:
2009
Bibliographic description:
Licznerska B., Szaefer H., Krajka-Kuźniak V., Bartoszek-Pączkowska A., Bear-Dubowska W.: CYP19 mRNA and protein levels in nontumorogenic breast epithelial cells (MCF10A) treated with active components of cabbage juices// Acta Biochimica Polonica. -Vol. 56., nr. suppl. 3 (2009),
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 112 times

Recommended for you

Meta Tags