Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet
Abstract
Celem badań było określenie, czy handlowy preparat czosnku może być użyty jako wartościowy składnik diety zapobiegającej wystąpieniu arteriosklerozy. Jako miarę takiego działania przyjęto ograniczenie wzrostu poziomu lipidów, obniżenie poziomu wybranych białek oraz zachowanie poziomu antyoksydantów w surowicy krwi.Wiadomo, że badany produkt ma dużą zawartość włókien błonnika, mikroelementów i polifenoli. Ogólna zawartość przeciwutleniaczy badana 2 metodami jest porównywalna z ich zawartością w świeżym czosnku.Badano 5 grup szczurów:- grupa kontrolna - dieta bez cholesterolu i bez czosnku- grupa CHOL - dieta wzbogacona w cholesterol- 3 grupy GARLIC - dieta z cholesterolem i różnym dodatkiem preparatu czosnkowegoPo 4 tygodniach takiego karmienia stwierdzono, że jedynie w grupie GARLIC500 obserwuje się istotne ograniczenie wzrostu poziomu lipidów we krwi w porównaniu do grupy CHOL. Stwierdzono również tylko w tej grupie istotne ograniczenie spadku poziomu antyutleniaczy we krwi. Przy wyższych zawartościach preparatu czosnkowego tych pozytywnych efektów nie obserwowano.Na tej podstawie stwierdzono, że pozytywny wpływ preparatu czosnkowego na poziom lipidów, białek, aktywność przeciwutleniaczy oraz parametrów krzepnięcia krwi jest zależny od dawki i ogranicza się tylko do dawki optymalnej.
Citations
Authors (11)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY
no. 54,
pages 4022 - 4027,
ISSN: 0021-8561 - Language:
- English
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Gorinstein S., Leontowicz M., Leontowicz H., Jastrzebski Z., Drzewiecki J., Namieśnik J., Zachwieja Z., Barton H., Tashma Z., Katrich E., Trakhtenberg S.: Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet// JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. -Vol. 54., nr. 11 (2006), s.4022-4027
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1021/jf058182+
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 118 times
Recommended for you
Characteristics of blond and red star ruby jaffa graefruits (citrus paradisi):results of the studies in vitro, in vivo and on patients suffering from atherosclerosis
- Y. Park,
- A. Caspi,
- I. Libman
- + 8 authors
Supplementation of garlic lowers lipids and increases antioxidant capacity in plasma of rats
- S. Gorinstein,
- M. Leontowicz,
- H. Leontowicz
- + 5 authors
Nutritional properties of mussels Mytilus galloprovincialis
- H. Leontowicz,
- M. Leontowicz,
- J. Namieśnik
- + 7 authors