Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet

Abstract

Celem badań było określenie, czy handlowy preparat czosnku może być użyty jako wartościowy składnik diety zapobiegającej wystąpieniu arteriosklerozy. Jako miarę takiego działania przyjęto ograniczenie wzrostu poziomu lipidów, obniżenie poziomu wybranych białek oraz zachowanie poziomu antyoksydantów w surowicy krwi.Wiadomo, że badany produkt ma dużą zawartość włókien błonnika, mikroelementów i polifenoli. Ogólna zawartość przeciwutleniaczy badana 2 metodami jest porównywalna z ich zawartością w świeżym czosnku.Badano 5 grup szczurów:- grupa kontrolna - dieta bez cholesterolu i bez czosnku- grupa CHOL - dieta wzbogacona w cholesterol- 3 grupy GARLIC - dieta z cholesterolem i różnym dodatkiem preparatu czosnkowegoPo 4 tygodniach takiego karmienia stwierdzono, że jedynie w grupie GARLIC500 obserwuje się istotne ograniczenie wzrostu poziomu lipidów we krwi w porównaniu do grupy CHOL. Stwierdzono również tylko w tej grupie istotne ograniczenie spadku poziomu antyutleniaczy we krwi. Przy wyższych zawartościach preparatu czosnkowego tych pozytywnych efektów nie obserwowano.Na tej podstawie stwierdzono, że pozytywny wpływ preparatu czosnkowego na poziom lipidów, białek, aktywność przeciwutleniaczy oraz parametrów krzepnięcia krwi jest zależny od dawki i ogranicza się tylko do dawki optymalnej.

Citations

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY no. 54, pages 4022 - 4027,
ISSN: 0021-8561
Language:
English
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Gorinstein S., Leontowicz M., Leontowicz H., Jastrzebski Z., Drzewiecki J., Namieśnik J., Zachwieja Z., Barton H., Tashma Z., Katrich E., Trakhtenberg S.: Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet// JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. -Vol. 54., nr. 11 (2006), s.4022-4027
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1021/jf058182+
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 114 times

Recommended for you

Meta Tags