Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet

Abstrakt

Celem badań było określenie, czy handlowy preparat czosnku może być użyty jako wartościowy składnik diety zapobiegającej wystąpieniu arteriosklerozy. Jako miarę takiego działania przyjęto ograniczenie wzrostu poziomu lipidów, obniżenie poziomu wybranych białek oraz zachowanie poziomu antyoksydantów w surowicy krwi.Wiadomo, że badany produkt ma dużą zawartość włókien błonnika, mikroelementów i polifenoli. Ogólna zawartość przeciwutleniaczy badana 2 metodami jest porównywalna z ich zawartością w świeżym czosnku.Badano 5 grup szczurów:- grupa kontrolna - dieta bez cholesterolu i bez czosnku- grupa CHOL - dieta wzbogacona w cholesterol- 3 grupy GARLIC - dieta z cholesterolem i różnym dodatkiem preparatu czosnkowegoPo 4 tygodniach takiego karmienia stwierdzono, że jedynie w grupie GARLIC500 obserwuje się istotne ograniczenie wzrostu poziomu lipidów we krwi w porównaniu do grupy CHOL. Stwierdzono również tylko w tej grupie istotne ograniczenie spadku poziomu antyutleniaczy we krwi. Przy wyższych zawartościach preparatu czosnkowego tych pozytywnych efektów nie obserwowano.Na tej podstawie stwierdzono, że pozytywny wpływ preparatu czosnkowego na poziom lipidów, białek, aktywność przeciwutleniaczy oraz parametrów krzepnięcia krwi jest zależny od dawki i ogranicza się tylko do dawki optymalnej.

Cytowania

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY nr 54, strony 4022 - 4027,
ISSN: 0021-8561
Język:
angielski
Rok wydania:
2006
Opis bibliograficzny:
Gorinstein S., Leontowicz M., Leontowicz H., Jastrzebski Z., Drzewiecki J., Namieśnik J., Zachwieja Z., Barton H., Tashma Z., Katrich E., Trakhtenberg S.: Dose-dependent influence of commercial garlic (Allium sativum) on rats fed cholesterol-containing diet// JOURNAL OF AGRICULTURAL AND FOOD CHEMISTRY. -Vol. 54., nr. 11 (2006), s.4022-4027
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1021/jf058182+
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 114 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi