Drożdżowe systemy ekspresyjne jako narzędzie nowoczesnej mikrobiologii przemysłowej - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Drożdżowe systemy ekspresyjne jako narzędzie nowoczesnej mikrobiologii przemysłowej

Abstract

Drożdże łączą zalety prokariotycznych i eukariotycznych systemów ekspresyjnych. Charakteryzuje je szybki wzrost, osiągają też znacznie większą biomasę w porównaniu z bakteriami. W odróżnieniu od bakterii, drożdże zdolne są do przeprowadzania modyfikacji posttranslacyjnych białek. Kolejną zaletą drożdżowych systemów ekspresyjnych jest zdolność komórek drożdżowych do sekrecji białek do pożywki hodowlanej. W laboratoriach naukowych i przemyśle jako pierwszy zastosowany został system drożdżowy Saccharomyces cerevisiae. Nie spełnia on jednak w pełni wymagań nowoczesnych biotechnologii ze względu na niski poziom produkcji i sekrecji białek, niestabilność plazmidów rekombinantowych, czy hiperglikozylację heterologicznych polipeptydów. Przezwyciężenie tych problemów umożliwiło opracowanie systemów ekspresyjnych opartych o inne gatunki drożdży. W tym artykule opisane są systemy ekspresyjne Pichia pastoris, Hansenula polymorpha, Arxula adeninivorans i Yarrowia lipolytica. Przedstawione są również przykłady białek i innych metabolitów produkowanych z wykorzystaniem rekombinantowych szczepów drożdży.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Postępy Mikrobiologii no. T. 47, pages 249 - 256,
ISSN: 0079-4252
Language:
Polish
Publication year:
2008
Bibliographic description:
Wanarska M., Hildebrandt P., Kur J.: Drożdżowe systemy ekspresyjne jako narzędzie nowoczesnej mikrobiologii przemysłowej// POSTĘPY MIKROBIOLOGII. -Vol. T. 47., nr. z. 3 (2008), s.249-256
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 456 times

Recommended for you

Meta Tags