Effect of sodium acetate on citric acid production from glucose by Yarrowia lipolytica - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Effect of sodium acetate on citric acid production from glucose by Yarrowia lipolytica

Abstract

Zbadano wpływ octanu sodu na produkcję kwasu cytrynowego z glukozy w hodowli wgłębnej przez nie utylizującego octanu mutanta (oct-) Yarrowia lipolytica A-101.1.31. Octan będący ko-substratem glukozy w pożywce zwiększał produktywność i plon kwasu cytrynowego w ciągu pierwszych 24 godzin procesu. Największy pozytywny wpływ na biosyntezę kwasu cytrynowego przez Y. lipolytica A-101.1.31 miał dodatek 2g/L octanu sodu (przy zbadanych dawkach na poziomie wynoszącym: 1, 2, 8, 16, 20 g/L). W przyszłości należałoby rozważyć ciągły dodatek octanu sodu, ze względu na zwiększenie wydajności procesu i jego metabolizowanie w trakcie procesu.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach dostępnych w wersji elektronicznej [także online]
Published in:
ELECTRONIC JOURNAL OF POLISH AGRICULTURAL UNIVERSTIES no. 10,
ISSN: 1505-0297
Language:
English
Publication year:
2007
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 113 times

Recommended for you

Meta Tags