Abstract
Zbadano wpływ kwaśnych substancji oraz stężenia kwasu cytrynowego na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą (nitrometan) zawierających kationowy lub anionowy surfaktant. Zależą one od rodzaju substancji smakowej. Wyznaczono atraktory w przestrzeni dwuwymiarowej metodą opóźnienia czasowego. One mogą być użyte jako tzw. ''Jingerpmint'' do rozróżniania substancji kwaśnych. Jednakże nie znaleziono bezpośredniej korelacji między powierznią atraktora a stężeniem kwasu cytrynowego w układzie.
Citations
-
2
CrossRef
-
0
Web of Science
-
4
Scopus
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
DESALINATION
no. 198,
pages 353 - 359,
ISSN: 0011-9164 - Language:
- English
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Szpakowska M., Magnuszewska A., Płocharska-Jankowska E.: Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators// DESALINATION. -Vol. 198., nr. iss. 1-3 (2006), s.353-359
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.desal.2006.04.003
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 114 times