Abstract
Przeanalizowano operacje jednostkowe składające się na linię technologiczną kwasu cytrynowego otrzymywanego metodą fermentacji powierzchniowej i oczyszczanego metodą cytrynianową. Wykazano, że dla uzyskania dobrej jakości kryształów kwasu niezbędne jest oddzielanie organicznych szlamów z płynów pofermentacyjnego i pogrzybniowego przed rozpoczęciem obróbki chemicznej.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
no. 47(39),
pages 103 - 104,
ISSN: 0368-0827 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2008
- Bibliographic description:
- Kawalec-Pietrenko B., Torłop B.: Oczyszczanie płynu pofermentacyjnego a jakość kwasu cytrynowego// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -Vol. 47(39)., nr. nr 6 (2008), s.103-104
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 174 times
Recommended for you
Photodegradation of lauric acid at an anatase single crystal surface studied by atomic force microscopy
- A. Zaleska-Medynska,
- J. Nalaskowski,
- J. Hupka
- + 1 authors
2008