Abstract
Celem pracy było zmniejszenie rozpuszczalności folii chitozanowo-żelatynowych w środowisku wodnym o różnym pH, poprzez usieciowanie składników przy użyciu transglutaminazy. Niemodyfikowane enzymatycznie folie rozpuszczały się w temperaturze pokojowej w 86 i 64% odpowiednio w buforze o pH 3 i 6. Ich rozpuszczalność została ograniczona do 19-23% po usieciowaniu polimerów enzymem w stężeniu 0.2mg/ml filmotwórczego roztworu. Enzymatycznie modyfikowane folie były jednakże nadal całkowicie rozpuszczalne w temperaturze 100°C w środowisku o pH 3 i 6.
Authors (4)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Conference activity
- Type:
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Language:
- English
- Publication year:
- 2005
- Bibliographic description:
- Piotrowska B., Kołodziejska I., Januszewska-Jóźwiak K., Wojtasz-Pająk A.: Effect of transglutaminase on the solubility of chitosan-gelatin films// / : , 2005,
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 137 times