Effect of transglutaminase on the solubility of chitosan-gelatin films - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Effect of transglutaminase on the solubility of chitosan-gelatin films

Abstract

Celem pracy było zmniejszenie rozpuszczalności folii chitozanowo-żelatynowych w środowisku wodnym o różnym pH, poprzez usieciowanie składników przy użyciu transglutaminazy. Niemodyfikowane enzymatycznie folie rozpuszczały się w temperaturze pokojowej w 86 i 64% odpowiednio w buforze o pH 3 i 6. Ich rozpuszczalność została ograniczona do 19-23% po usieciowaniu polimerów enzymem w stężeniu 0.2mg/ml filmotwórczego roztworu. Enzymatycznie modyfikowane folie były jednakże nadal całkowicie rozpuszczalne w temperaturze 100°C w środowisku o pH 3 i 6.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Conference activity
Type:
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language:
English
Publication year:
2005
Bibliographic description:
Piotrowska B., Kołodziejska I., Januszewska-Jóźwiak K., Wojtasz-Pająk A.: Effect of transglutaminase on the solubility of chitosan-gelatin films// / : , 2005,
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 137 times

Recommended for you

Meta Tags