Headspace solid-phase microextraction and gas chromatography-olfactometry analysis of raw spirits of different organoleptic quality
Abstract
Celem pracy było określenie, ktore związki wnoszą wkład w aromat destylatów rolniczych i wskazać te z nich które mogą powodować obniżenie ich właściwości organoleptycznych. W badaniach zastosowano ekstrakcję lotnych analitów z fazy nadpowierzchniowej techniką mikroekstrakcji do fazy nadpowierzchniowej w połączeniu z chromatografia gazową z detekcja olfaktometryczną . Znaleziono 40 zsubstancji, które mogą być markerami jakości organoleptycznej
Citations
-
1 4
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 5
Scopus
Authors (2)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 15 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1002/ffj.1930
- License
- Copyright (2009 John Wiley & Sons, Ltd.)
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
FLAVOUR AND FRAGRANCE JOURNAL
no. 24,
pages 177 - 185,
ISSN: 0882-5734 - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Plutowska B., Wardencki W.: Headspace solid-phase microextraction and gas chromatography-olfactometry analysis of raw spirits of different organoleptic quality // FLAVOUR AND FRAGRANCE JOURNAL. -Vol. 24, nr. iss. 4 (2009), s.177-185
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1002/ffj.1930
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 124 times