Innowacyjna technologia zagospodarowania odpadowych skorup jajecznych - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Innowacyjna technologia zagospodarowania odpadowych skorup jajecznych

Abstract

Gospodarowanie odpadami rolnymi stanowi jeden z głównych problemów w przetwórstwie żywności. W Polsce w ostatnich latach produkuje się ponad 500 tys. ton jaj, co generuje około 65 tys. ton skorup rocznie. Zgodnie z przepisami Unii Europejskiej odpady przemysłu jajcarskiego ( głównie skorupy) są uznawane za odpady niebezpieczne i podlegają ścisłej kontroli. Zespoły specjalistów pracujących w Przedsiębiorstwie Innowacyjno-Wdrożeniowym IMPULS z sukcesem opracował zarówno odpowiednie urządzenia mechaniczne jak i cały proces technologiczny oddzielania mineralnych skorup od białkowych błon. Zaproponowane rozwiązanie charakteryzuje się prostą a przy tym skutecznością procesu, który jest oparty na wykorzystaniu wyłącznie procesów hydraulicznych bez wspomagania poprzez dodatek chemikaliów. Innymi słowy opracowana technologia nie stanowi jakiego kolwiek obciążenia dla środowiska. Ponadto jako wartość dodaną należy traktować, opracowane przez specjalistów Przedsiębiorstwa Innowacyjno-Wdrożeniowego IMPULS, oryginalne technologie otrzymywania kolagenu oraz kwasu hialuronowego z membran uzyskanych po oddzieleniu od skorup jajowych oraz wysokiej czystości wapń z części mineralnych skorup jaj.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Other
Type:
ekspertyza
Language:
Polish
Publication year:
2015
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 156 times

Recommended for you

Meta Tags