Metody analizy sensorycznej jako narzędzie do oceny uciążliwości zapachowej powietrza atmosferycznego. CZ. III. ZASTOSOWANIA.
Abstract
Analiza sensoryczna jest stosowana w wielu dziedzinach życia codziennego. Jest ona najczęściej wykorzystywana do przeprowadzania oceny sensorycznej żywności oraz do oceny właściwości zapachów obecnych w środowisku. Metody analizy sensorycznej można z powodzeniem zastosować w przemyśle: spożywczym, chemicznym, kosmetycznym, farmaceutycznym, weterynaryjnym oraz perfumeryjnym. W pracy omówiono możliwości zastosowania metod analizy sensorycznej do badań jakości powietrza. Wykorzystanie tych metod umożliwia identyfikację punktowych źródeł emisji odorów na terenie składowisk odpadów komunalnych, oczyszczalni ścieków oraz zakładów przemysłowych i ferm hodowlanych. Przedstawiono również możliwość zastosowania metod analizy sensorycznej do oznaczania substancji zapachowych wywołujących nieprzyjemne wrażenia w pobliżu źródeł emisji odorów.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 48 - 53,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2016
- Bibliographic description:
- Lewkowska P., Dymerski T., Namieśnik J.: Metody analizy sensorycznej jako narzędzie do oceny uciążliwości zapachowej powietrza atmosferycznego. CZ. III. ZASTOSOWANIA.// Analityka : Nauka i Praktyka. -., nr. 2 (2016), s.48-53
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 216 times