Metody analizy sensorycznej jako narzędzie do oceny uciążliwości zapachowej powietrza atmosferycznego. CZ. III. ZASTOSOWANIA.
Abstrakt
Analiza sensoryczna jest stosowana w wielu dziedzinach życia codziennego. Jest ona najczęściej wykorzystywana do przeprowadzania oceny sensorycznej żywności oraz do oceny właściwości zapachów obecnych w środowisku. Metody analizy sensorycznej można z powodzeniem zastosować w przemyśle: spożywczym, chemicznym, kosmetycznym, farmaceutycznym, weterynaryjnym oraz perfumeryjnym. W pracy omówiono możliwości zastosowania metod analizy sensorycznej do badań jakości powietrza. Wykorzystanie tych metod umożliwia identyfikację punktowych źródeł emisji odorów na terenie składowisk odpadów komunalnych, oczyszczalni ścieków oraz zakładów przemysłowych i ferm hodowlanych. Przedstawiono również możliwość zastosowania metod analizy sensorycznej do oznaczania substancji zapachowych wywołujących nieprzyjemne wrażenia w pobliżu źródeł emisji odorów.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
strony 48 - 53,
ISSN: 1509-4650 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2016
- Opis bibliograficzny:
- Lewkowska P., Dymerski T., Namieśnik J.: Metody analizy sensorycznej jako narzędzie do oceny uciążliwości zapachowej powietrza atmosferycznego. CZ. III. ZASTOSOWANIA.// Analityka : Nauka i Praktyka. -., nr. 2 (2016), s.48-53
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 208 razy