Niebiałkowe związki azotowe - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Niebiałkowe związki azotowe

Abstract

Niebiałkowe związki azotowe powstają w żywności wskutek enzymatycznych prze-mian różnych substratów zawierających w swym składzie azot. Są wśród nichprzede wszystkim aminokwasy, peptydy, nukleotydy, tlenek trimetyloaminy orazaminy i ich pochodne. Wywierają one korzystny lub niepożądany wpływ na smak,zapach i barwę żywności, mogą służyć jako wskaźniki świeżości, lub mogą byćspożywane w nadmiernych ilościach, wywierać działanie szkodliwe dla zdrowiakonsumenta.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Monographic publication
Type:
rozdział w książce - monografii autorskiej /podręczniku o zasięgu krajowym
Title of issue:
W: Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności strony 331 - 348
Language:
Polish
Publication year:
2002
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 191 times

Recommended for you

Meta Tags