Nowe czynniki chłodnicze i zmiany w instalacjach chłodniczych. Cz.2 - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Nowe czynniki chłodnicze i zmiany w instalacjach chłodniczych. Cz.2

Abstract

W drugiej części artykułu kontynuowany jest temat związany z ograniczeniami stosowania syntetycznych czynników chłodniczych. W części pierwszej przedstawiono tendencje do zastępowania wycofywanych substancji czynnikami naturalnymi. Niniejszy artykuł traktuje natomiast o możliwości wykorzystywania nowych, syntetycznych czynników z grupy HFO, będących substancjami bezpiecznymi dla środowiska naturalnego, w kontekście ich wpływu na zmiany klimatyczne i warstwę ozonową. Przedstawiono w nim alternatywne metody chłodzenia polegające na wykorzystaniu absorpcji i adsorpcji. W przeważającej mierze bowiem technologie te są oparte na wykorzystaniu wody jako czynnika chłodniczego.

Citations

  • 0

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 0

    Scopus

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Przemysł Spożywczy no. 69, pages 26 - 30,
ISSN: 0033-250X
Language:
Polish
Publication year:
2015
Bibliographic description:
Andrzejczyk R., Muszyński T., Jakubowska B.: Nowe czynniki chłodnicze i zmiany w instalacjach chłodniczych. Cz.2// Przemysł Spożywczy. -Vol. 69., nr. 10 (2015), s.26-30
DOI:
Digital Object Identifier (open in new tab) 10.15199/65.2015.10.4
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 137 times

Recommended for you

Meta Tags