Abstrakt
W drugiej części artykułu kontynuowany jest temat związany z ograniczeniami stosowania syntetycznych czynników chłodniczych. W części pierwszej przedstawiono tendencje do zastępowania wycofywanych substancji czynnikami naturalnymi. Niniejszy artykuł traktuje natomiast o możliwości wykorzystywania nowych, syntetycznych czynników z grupy HFO, będących substancjami bezpiecznymi dla środowiska naturalnego, w kontekście ich wpływu na zmiany klimatyczne i warstwę ozonową. Przedstawiono w nim alternatywne metody chłodzenia polegające na wykorzystaniu absorpcji i adsorpcji. W przeważającej mierze bowiem technologie te są oparte na wykorzystaniu wody jako czynnika chłodniczego.
Cytowania
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Przemysł Spożywczy
nr 69,
strony 26 - 30,
ISSN: 0033-250X - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2015
- Opis bibliograficzny:
- Andrzejczyk R., Muszyński T., Jakubowska B.: Nowe czynniki chłodnicze i zmiany w instalacjach chłodniczych. Cz.2// Przemysł Spożywczy. -Vol. 69., nr. 10 (2015), s.26-30
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.15199/65.2015.10.4
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 137 razy