Abstract
Zaproponowano zastosowanie substancji powierzchniowo czynnych w celu poprawy efektywności usuwania białek z serwatki metodą separacji pianowej. Stwierdzono, że zastosowanie surfaktantów anionowych powoduje podwyższenie końcowego stopnia wyflotowania w porównaniu do flotacji z roztworów białek oraz opóźnienie początku flotacji białka w stosunku do początku flotacji substancji powierzchniowo czynnej.
Authors (3)
Cite as
Full text
download paper
downloaded 14 times
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Inżynieria i Aparatura Chemiczna
pages 52 - 53,
ISSN: 0368-0827 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2011
- Bibliographic description:
- Kawalec-Pietrenko B., Kucharska K., Hołowacz I.: Oczyszczanie strumieni poprodukcyjnych z procesów przetwórczych mleka// Inżynieria i Aparatura Chemiczna. -., nr. nr 5 (2011), s.52-53
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 115 times