Polymer membranes loaded with lipids for taste sensing: electrochemical impedance spedance spectroscopy studies
Abstract
Zcharakteryzowano metodą impedancyjnej spektroskopii elektrochemicznej membrany polichlorku winilu z lipidami zanurzone w roztworze kwasu cytrynowego. Badano membrany elektrod dodatnio naładowanych (heksadecyloamina, chlorek, benzyloheksadecylodimetyloamoniowy) i ujemne naładowanych (kwas elaidynowy, cholesterol, l-dodekonol). Badania impedacyjne pozwoliły na rozróznienie czterech stałych czasowych: rezystancja wysokiej częstotliwości, rezystancja średniego zakresu częstotliwości i pojemności, rezystancja przeniesienia ładunku i impedancja dyfuzyjna mierzona jako współczynnik Warburga. Wartości rezystancji wysoko częstotliwościowej były nieczułe na stężenie elektrolitu dla wszystkich membran. Rezystancja średniej częstotliwości zależała od stężenia elektrolitu, zaś rezystancję przeniesienia ładunku można zaniedbać tylko dla dodatnio naładowanych membran.
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
DESALINATION
no. 198,
pages 1 - 7,
ISSN: 0011-9164 - Language:
- English
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Szwacki J., Lisowska-Oleksiak A., Szpakowska M.: Polymer membranes loaded with lipids for taste sensing: electrochemical impedance spedance spectroscopy studies// DESALINATION. -Vol. 198., nr. iss. 1-3 (2006), s.1-7
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 121 times