Polymer membranes loaded with lipids for taste sensing: electrochemical impedance spedance spectroscopy studies - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Polymer membranes loaded with lipids for taste sensing: electrochemical impedance spedance spectroscopy studies

Abstract

Zcharakteryzowano metodą impedancyjnej spektroskopii elektrochemicznej membrany polichlorku winilu z lipidami zanurzone w roztworze kwasu cytrynowego. Badano membrany elektrod dodatnio naładowanych (heksadecyloamina, chlorek, benzyloheksadecylodimetyloamoniowy) i ujemne naładowanych (kwas elaidynowy, cholesterol, l-dodekonol). Badania impedacyjne pozwoliły na rozróznienie czterech stałych czasowych: rezystancja wysokiej częstotliwości, rezystancja średniego zakresu częstotliwości i pojemności, rezystancja przeniesienia ładunku i impedancja dyfuzyjna mierzona jako współczynnik Warburga. Wartości rezystancji wysoko częstotliwościowej były nieczułe na stężenie elektrolitu dla wszystkich membran. Rezystancja średniej częstotliwości zależała od stężenia elektrolitu, zaś rezystancję przeniesienia ładunku można zaniedbać tylko dla dodatnio naładowanych membran.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Published in:
DESALINATION no. 198, pages 1 - 7,
ISSN: 0011-9164
Language:
English
Publication year:
2006
Bibliographic description:
Szwacki J., Lisowska-Oleksiak A., Szpakowska M.: Polymer membranes loaded with lipids for taste sensing: electrochemical impedance spedance spectroscopy studies// DESALINATION. -Vol. 198., nr. iss. 1-3 (2006), s.1-7
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 121 times

Recommended for you

Meta Tags