Abstract
Testowano elektrody typu all solid state (ASS) w roztworach elektrolitów zawierających substancje o smaku kwaśnym. Elektrody typu ASS zawierają dwa typy membran. Badano wpływ grubości membrany oraz stosunku związek lipofilowy/ chlorek poliwinilu na odpowiedzi elektrod. Stwierdzono, że grubość elektro aktywnego polimeru, nie ma wpływu na czułość i stabilność elektrod w przeciwieństwie do grubości membrany składającej się ze związku lipofilowego i polimeru. Stwierdzono, że ASSE z membranami neutralnymi lub dodatnio naładowanymi zachowują się podobnie w przeciwienstwie do tradycyjnych selektywnych elektrod z roztworem wewnętrznym. Zależności liniowe odpowiedzi elektrod ze wzrostem stężenia HCl sugerują, że mogą być one użyte do oznaczenia pH.
Citations
-
4
CrossRef
-
0
Web of Science
-
4
Scopus
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Published in:
-
DESALINATION
pages 236 - 243,
ISSN: 0011-9164 - Language:
- English
- Publication year:
- 2009
- Bibliographic description:
- Szpakowska M., Marjańska E., Lisowska-Oleksiak A.: Investigation of sour substances by a set of all-solid-state membrane electrodes// DESALINATION. -, (2009), s.236-243
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1016/j.desal.2007.12.052
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 134 times