Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz. II
Abstract
W artykule opisano metody stosowane do oznaczania pozostałości rozpuszczalników w próbkach spożywczych i farmaceutycznych, ze szczególnym uwzględnieniem etapu przygotowania próbki do analizy. Dokładniej opisano technikę analizy fazy nadpowierzchniowej (HS- headspace) i mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej (SPME- solid phase microextraction). Oznaczano następujące zanieczyszczenia: węglowodory aromatyczne i alifatyczne (hexan, benzen, toluen) oraz chlorowcopochodne węglowodorów lifatycznych (chloroform, 1,1,1-tri-chloroetan, tetrachloran węgla, trichloroetylen, tetrachloroetylen).
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 26 - 28,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2003
- Bibliographic description:
- Michulec M., Wardencki W.: Problem oznaczania pozostałości rozpuszczalników organicznych w wybranych produktach spożywczych i farmaceutycznych, cz. II// Analityka: Nauka i Praktyka. -., nr. 2 (2003), s.26-28
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 219 times
Recommended for you
Determination of carbonyl compounds in distilled alcoholic beverages using gas chromatography and head-space solid phase microextraction. Oznaczanie związków karbonylowych w napojach alkoholowych z użyciem chromatografii gazowej i mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej
- W. Wardencki,
- P. Sowiński,
- J. Curyło
- + 1 authors