Profil kwasów tłuszczowych mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Profil kwasów tłuszczowych mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR

Abstract

W pracy analizowano profil kwasów tłuszczowych (KT) mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR (Total Mixed Ratio) w cyklu rocznym, uwzględniając skład lipidów paszy. Pasze objętościowe(kiszonka z kukurydzy i sianokiszonka) były znaczącym źródłem PUFA, zwłaszcza pochodzące z roku 2009, a ich skarmianie rozpoczęto w okresie jesiennym. W składzie KT mleka z tego okresu stwierdzono znacznie większą zawartość: MUFA, CLA i kwasu linolowego w porównaniu z pozostałymi sezonami. Różnice te były spowodowane zmianami zawartości KT zachodzącymi podczas przechowywania pasz, np. w kiszonce z kukurydzy stwierdzono zmniejszenie zawartości kwasu α-linolenowego z 14,50do 6,43 g·100 g-1 KT. Cenną zaletą profilu KT badanego mleka była znaczna zawartość prozdrowotnych KT należących do nieparzystych i rozgałęzionych (OBCFA) - 4,86 g·100 g-1 KT oraz nasyconych krótko i średniołańcuchowych (SCFA) - 15,10·100 g-1 KT.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 245 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Copyright (Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ 2012)

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Published in:
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość no. 84, pages 135 - 144,
ISSN: 2451-0769
Language:
Polish
Publication year:
2012
Bibliographic description:
Rutkowska J., Sinkiewicz I., Adamska A.: Profil kwasów tłuszczowych mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR// ŻYWNOŚĆ-Nauka Technologia Jakość. -Vol. 84, nr. 5 (2012), s.135-144
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 174 times

Recommended for you

Meta Tags