Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation

Abstract

Celem pracy była ocena składu i zawartości kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka kobiet w różnych okresach laktacji, z uwzględnieniem składu KT pokarmu spożywanego przez matki. Do badań zakwalifikowano 80 położnic od których uzyskano próbki mleka w 2, 14, 30 i 90 dobie laktacji. Jednocześnie przeprowadzono badania ankietowe na podstawie których oszacowano zawartość poszczególny grup KT w dziennej racji pokarmowej matek. Skład i zawartość KT w tłuszczu mleka ludzkiego oznaczono techniką HR-GC. W tłuszczu mleka ludzkiego stwierdzono obecność około 60 różnych KT. Głównymi KT mleka ludzkiego są: kwas oleinowy, palmitynowy, linolowy, stearynowy, mirystynowy i laurynowy. PUFA stanowiły średnio 13,2% ogólnego składu KT. Średni poziom zawartości trans KT w badanych próbkach tłuszczu mleka kobiet wynosił 2,45% ogólnego składu KT. Największe różnice w składzie KT mleka ludzkiego stwierdzono pomiędzy 2 a 14 dniem laktacji. Wraz z dojrzewaniem mleka zmniejszeniu ulega zawartość KT będących metabolitami rodziny (n-6) i (n-3) KT oraz jednoczesny wzrost zawartości prekursorów obu grup KT. Stwierdzono dodatnią korelację i statystycznie istotny wpływ zawartości poszczególnych grup KT w diecie kobiet karmiących na ich udział w mleku ludzkim.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 1362 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC-ND open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Medycyna Wieku Rozwojowego no. XV, pages 167 - 177,
ISSN: 2719-6488
Language:
Polish
Publication year:
2011
Bibliographic description:
Martysiak-Żurowska D., Żóralska K., Zagierski M., Szlagatys-Sidorkiewicz A.: Skład i zawartość kwasów tłuszczowych w mleku kobiet z gdańska i okolic w różnych okresach laktacji = Fatty acid composition in breast milk of women from gdańsk and the surrounding district in the course of lactation// Medycyna Wieku Rozwojowego. -Vol. XV., nr. 2 (2011), s.167-177
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 320 times

Recommended for you

Meta Tags