Abstrakt
W pracy analizowano profil kwasów tłuszczowych (KT) mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR (Total Mixed Ratio) w cyklu rocznym, uwzględniając skład lipidów paszy. Pasze objętościowe(kiszonka z kukurydzy i sianokiszonka) były znaczącym źródłem PUFA, zwłaszcza pochodzące z roku 2009, a ich skarmianie rozpoczęto w okresie jesiennym. W składzie KT mleka z tego okresu stwierdzono znacznie większą zawartość: MUFA, CLA i kwasu linolowego w porównaniu z pozostałymi sezonami. Różnice te były spowodowane zmianami zawartości KT zachodzącymi podczas przechowywania pasz, np. w kiszonce z kukurydzy stwierdzono zmniejszenie zawartości kwasu α-linolenowego z 14,50do 6,43 g·100 g-1 KT. Cenną zaletą profilu KT badanego mleka była znaczna zawartość prozdrowotnych KT należących do nieparzystych i rozgałęzionych (OBCFA) - 4,86 g·100 g-1 KT oraz nasyconych krótko i średniołańcuchowych (SCFA) - 15,10·100 g-1 KT.
Autorzy (3)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (Polskie Towarzystwo Technologów Żywności Wydawnictwo Naukowe PTTŻ 2012)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
Żywność. Nauka. Technologia. Jakość
nr 84,
strony 135 - 144,
ISSN: 2451-0769 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2012
- Opis bibliograficzny:
- Rutkowska J., Sinkiewicz I., Adamska A.: Profil kwasów tłuszczowych mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR// ŻYWNOŚĆ-Nauka Technologia Jakość. -Vol. 84, nr. 5 (2012), s.135-144
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 203 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Characterization of fatty acids composition in the European beaver (Castor fiber L.).
- D. Martysiak-Żurowska,
- K. Zalewski,
- M. Chylińska-Ptak
- + 1 autorów