Abstrakt
W pracy przedstawiono zawartość lipidów , klas lipidów i skład kwasów tłuszczowych lipidów ogólnych uzyskanych z różnych tkanek bobra europejskiego (tkanka okołojelitowa, tkanka okołonerkowa, miesień uda, mięsień kreskowy, podskórna tkanka tłuszczowa, ogon). Wykazano różnice w zawartości lipidów i składzie KT w tkankach samic (n=7) i samców (n=3). Wykazano wysokie zawartości nienasyconych KT w tkankach bobrów w porównaniu z tkankami innych ssaków. W lipidach pochodzacych z ogona bobra stwierdzono unikalny skład KT, w tym niezwykle wysoką jak na tkankę zwierzęcą zawartość kwasu alfa-linolenowego (około 20% składu KT).
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (HARD Publishing Company)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES
nr 18,
strony 493 - 499,
ISSN: 1230-1485 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Martysiak-Żurowska D., Zalewski K., Chylińska-Ptak M., Nitkiewicz B.: Characterization of fatty acids composition in the European beaver (Castor fiber L.).// POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES. -Vol. 18, nr. nr. 3 (2009), s.493-499
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 115 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Profil kwasów tłuszczowych mleka pochodzącego od krów żywionych w systemie TMR
- J. Rutkowska,
- I. Sinkiewicz,
- A. Adamska