Characterization of fatty acids composition in the European beaver (Castor fiber L.). - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Characterization of fatty acids composition in the European beaver (Castor fiber L.).

Abstrakt

W pracy przedstawiono zawartość lipidów , klas lipidów i skład kwasów tłuszczowych lipidów ogólnych uzyskanych z różnych tkanek bobra europejskiego (tkanka okołojelitowa, tkanka okołonerkowa, miesień uda, mięsień kreskowy, podskórna tkanka tłuszczowa, ogon). Wykazano różnice w zawartości lipidów i składzie KT w tkankach samic (n=7) i samców (n=3). Wykazano wysokie zawartości nienasyconych KT w tkankach bobrów w porównaniu z tkankami innych ssaków. W lipidach pochodzacych z ogona bobra stwierdzono unikalny skład KT, w tym niezwykle wysoką jak na tkankę zwierzęcą zawartość kwasu alfa-linolenowego (około 20% składu KT).

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 15 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES nr 18, strony 493 - 499,
ISSN: 1230-1485
Język:
angielski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Martysiak-Żurowska D., Zalewski K., Chylińska-Ptak M., Nitkiewicz B.: Characterization of fatty acids composition in the European beaver (Castor fiber L.).// POLISH JOURNAL OF ENVIRONMENTAL STUDIES. -Vol. 18, nr. nr. 3 (2009), s.493-499
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 112 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi