Przegląd metod oznaczania pozostałości pestycydów i polichlorowanych bifenyli w próbkach żywności = Methods of determination of residues of pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples - a review - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Przegląd metod oznaczania pozostałości pestycydów i polichlorowanych bifenyli w próbkach żywności = Methods of determination of residues of pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples - a review

Abstract

Oznaczanie pozostałości pestycydów i analitów z grupy polichlorowanych bifenyli w próbkach żywności wymaga zastosowania specyficznych technik w zakresie przygotowania próbki do analizy, jak i samych technik analizy instrumentalnej, pozwalających na uzyskanie bardzo niskiej granicy oznaczalności. Problemem związanym ze stosowaniem związków z grupy pestycydów i polichlorowanych bifenyli jest konieczność kontroli ich pozostałości w środowisku, a zwłaszcza w żywności, ze względu na ich zdolność do kumulacji. Analiza próbek żywności pod kątem obecności pestycydów i analitów z grupy PCB przysparza wiele trudności ze względu na specyfikę przygotowania próbki w oparciu o wieloetapowe operacje oczyszczania próbki zawierającej śladowe ilości analitu, przy jednoczesnym dużym obciążeniu substancjami przeszkadzającymi. Wszystkie etapy procedury analitycznej, na którą składają się: pobranie i przygotowanie próbki, ekstrakcja analitów z matrycy, oczyszczanie ekstraktów i oznaczenie końcowe, są bardzo istotne a dokładność i prawidłowość ich wykonania ma decydujący wpływ na wynik końcowy.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Ecological Chemistry and Engineering A - Chemia i Inżynieria Ekologiczna A no. 14, pages 291 - 313,
ISSN: 1898-6188
Language:
Polish
Publication year:
2007
Bibliographic description:
Beyer A., Biziuk M.: Przegląd metod oznaczania pozostałości pestycydów i polichlorowanych bifenyli w próbkach żywności = Methods of determination of residues of pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples - a review// Ecological Chemistry and Engineering. A. -Vol. 14., nr. nr S3 (2007), s.291-313
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 206 times

Recommended for you

Meta Tags