Występowanie i oznaczanie pestycydów w owocach i warzywach - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Występowanie i oznaczanie pestycydów w owocach i warzywach

Abstract

Powszechnie stosowane pestycydy uważane są za jedne z najbardziej niebezpiecznych zanieczyszczeń środowiska. Niebezpieczna jest ich obecność w środowisku, gdyż stanowią one źródło narażenia zdrowia ludzkiego na choroby. Z tego też względu niezbędne jest kontrolowanie pozostałości pestycydów w owocach i warzywach za pomocą dostępnych metod analitycznych. Analiza próbek pod kątem obecności pestycydów przysparza wiele trudności ze względu na przygotowanie próbki poprzez wieloetapowe operacje oczyszczania próbki zawierającej śladowe ilości analitu przy jednocześnie dużym obciążeniu substancjami przeszkadzającymi. Omówiono poszczególne etapy wykorzystywane w procedurach oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach środowiskowych. Omówiono najczęściej stosowane techniki ekstrakcji i oznaczeń współcześnie stosowanych pestycydów.

Cite as

Full text

full text is not available in portal

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Ekologia i Technika pages 186 - 197,
ISSN: 1230-462X
Language:
Polish
Publication year:
2010
Bibliographic description:
Fenik J., Tankiewicz M., Biziuk M.: Występowanie i oznaczanie pestycydów w owocach i warzywach// Ekologia i Technika. -., iss. 4 (2010), s.186-197
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 146 times

Recommended for you

Meta Tags