Występowanie i oznaczanie pestycydów w owocach i warzywach - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Występowanie i oznaczanie pestycydów w owocach i warzywach

Abstrakt

Powszechnie stosowane pestycydy uważane są za jedne z najbardziej niebezpiecznych zanieczyszczeń środowiska. Niebezpieczna jest ich obecność w środowisku, gdyż stanowią one źródło narażenia zdrowia ludzkiego na choroby. Z tego też względu niezbędne jest kontrolowanie pozostałości pestycydów w owocach i warzywach za pomocą dostępnych metod analitycznych. Analiza próbek pod kątem obecności pestycydów przysparza wiele trudności ze względu na przygotowanie próbki poprzez wieloetapowe operacje oczyszczania próbki zawierającej śladowe ilości analitu przy jednocześnie dużym obciążeniu substancjami przeszkadzającymi. Omówiono poszczególne etapy wykorzystywane w procedurach oznaczania pozostałości pestycydów w próbkach środowiskowych. Omówiono najczęściej stosowane techniki ekstrakcji i oznaczeń współcześnie stosowanych pestycydów.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Ekologia i Technika strony 186 - 197,
ISSN: 1230-462X
Język:
polski
Rok wydania:
2010
Opis bibliograficzny:
Fenik J., Tankiewicz M., Biziuk M.: Występowanie i oznaczanie pestycydów w owocach i warzywach// Ekologia i Technika. -., iss. 4 (2010), s.186-197
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 111 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi