Abstract
W niniejszym artykule przedstawiono przegląd badań wskazujących na przydatność rekombinantowej alfa-amylazy z Pyrococcus woesei i alfa glukozydazy z Thermus thermohilus do jednoetapowego wytwarzania syropów skrobiowych. Rekombinantowa beta-glikozydaza z Pyrococcus woesei może być natomiast stosowana do produkcji bezlaktozowych produktów z mleka i serwatki. Zachowanie aktywności w szerokim zakre-sie pH od 4,3 do 6,6 oraz duża termostabilność wymienionego preparatu wskazują na jego przydatność do hydrolizy laktozy w warunkach ograniczających możliwość mikrobiologicznego zanieczyszczenia podczas długotrwałej pracy reaktora z unieruchomionym enzymem. Preparaty rekombinantowej alfa-amylazy i beta-glikozydazy otrzymywano poprzez ekspresję pochodzących z Pyrococcus woesei genów kodujących wymienione enzymy w komórkach Escherichia coli. Wystarczający dla celów przemysłowych stopień oczyszczenia preparatów uzyskiwano stosując cieplną precypitację natywnych białek Escherichia coli. Otrzymana alfa-amylaza wykazuje największą aktywność w 93 C przy pH 5,6 i ma dużą termostabilność zachowując połowę maksymalnej aktywności po 11 godz. inkubacji (pH 5,6)w 90 C. Zaletą uzyskanego preparatu jest wyeliminowanie występującej w przypadku innych alfa-amylaz konieczności aktywacji solami wapnia. Alfa-glukozydaza z Thermus termophilus także nie wymaga aktywacji jonami metali i zachowuje 80 % początkowej aktywności w zakresie pH 5,8-6,9. Wskazuje to, że może być ona stosowana razem z rekombinantową alfa- amylazą.
Citations
-
4 3
CrossRef
-
0
Web of Science
-
4 3
Scopus
Authors (3)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Published in:
-
CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION
no. 46,
pages 197 - 205,
ISSN: 1040-8398 - Language:
- English
- Publication year:
- 2006
- Bibliographic description:
- Synowiecki J., Grzybowska B., Zdziebło A.: Sources, properties and suitability of new thermostable enzymes in food processing// CRITICAL REVIEWS IN FOOD SCIENCE AND NUTRITION. -Vol. 46., (2006), s.197-205
- DOI:
- Digital Object Identifier (open in new tab) 10.1080/10408690590957296
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 145 times
Recommended for you
Aktywność amylolityczna ciałek inkluzyjnych izolowanych z Escherichia coli BL21(DE3)pLysS transformowanej plazmidem pTYB2alfa-Amyl.
- I. Ostaszewska,
- J. Synowiecki,
- B. Grzybowska