Abstract
Antybiotyki są powszechnie używane przez pszczelarzy w celu wyeliminowania chorób pszczół miodnych. Niewłaściwe ich stosowanie może powodować zanieczyszczenie produktów pszczelich, w tym miodu. Obecność ksenobiotyków w miodzie może pogarszać jego jakość, właściwości oraz stwarzać szczególne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Powszechne stosowanie antybiotyków związane jest z poważnym skutkiem ubocznym jakim jest oporność wielolekowa, czyli powstanie i rozprzestrzenianie się opornych na antybiotyki szczepów bakterii, które stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Antybiotyki występują w żywności na bardzo niskim poziomie stężeń, zatem ich oznaczanie jest wyzwaniem dla analityków. W związku z tym rośnie zainteresowanie nowymi metodykami analitycznymi zaliczanymi do grupy Multiresidue methods, które umożliwiają jednoczesne oznaczanie śladowych i ultraśladowych ilości szerokiego spektrum analitów z jednej próbki i w jednym cyklu analitycznym na bardzo niskim poziomie stężeń.
Authors (2)
Cite as
Full text
full text is not available in portal
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Analityka: Nauka i Praktyka
pages 58 - 62,
ISSN: 1509-4650 - Language:
- Polish
- Publication year:
- 2012
- Bibliographic description:
- Bargańska Ż., Namieśnik J.: Substancje antybiotyczne w miodzie pszczelim// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. nr 1 (2012), s.58-62
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 902 times
Recommended for you
Analiza kondensatów oddechowych - wyzwanie dla analityków
- M. Janicka,
- A. Kot-Wasik,
- J. Kot
- + 1 authors